عبارت «تلفن هوشمند» در سال ۲۰۰۷ و بعد از این که اپل اولین آیفون را – در برابر جمع خبرنگاران و هواداران بهتزده –معرفی کرد، ناگهان به وجود نیامد؛ اما حتی سرسختترین رقبای پلتفرم انحصاری اپل هم آیفون را آغازگر عصر جدیدی در زمینهی تلفنهای هوشمند مدرن میدانند: تلفن همراهی که دارای صفحه نمایش بزرگ، رابط تمام لمسی و محیط نرمافزاری پیشرو بود. همهی ما از اتفاقی که بعد از اولین آیفون افتاد با خبریم: گوگل به سرعت اصلیترین رقیب را معرفی کرد (T-Mobile G1 یا همان HTC Dream) و طولی نکشید که حتی مخالفانی مانند مایکروسافت و نوکیا هم تلفنهای هوشمند و پلتفرمهای خاص خود را روانهی بازار کردند. اما تلفنهای هوشمند تا پیش از این که آیفون چهرهی گوشیهای تلفن همراه را برای همیشه تغییر دهد چه شکلی بودند؟ با ما همراه شوید تا نگاهی به ده گوشی به یادماندنی ماقبل آیفون بیندازیم.
۱ – T-Mobile Sidekick 3 (2006)
زمانی که سونی اریکسون و نوکیا بازارهای اروپا و دیگر نقاط جهان را تحت سلطهی خود داشتند، Sidekick در آمریکا غوغا میکرد. این گوشی که با کیبرد کشویی برای فرستادن پیامک بسیار مناسب بود را میشد در جیب بیشتر نوجوانها پیدا کرد و یکی از گوشیهایی بود که موجب رواج پیامک شد و این شیوهی ارتباطی را برای شرکتهایی مانند واتس اپ، اسکایپ، وایبر و … به معدنی از طلا تبدیل کرد.
۲ – Blackberry Pearl 8100 (2006)
و اما بلکبری. بلکبری تنها یک برند نبود، بلکه با گوشی Pearl 8100 به یکی از محبوبترین مدهای دوران خود بدل شد و کمپانی کانادایی Research in Motion – بیخبر از آیندهی تاریک پیش رو – مدتی درآمد زیادی از آن به دست آورد.
۳ – Motorola Q (2005, Windows Mobile)
پیش از اینکه ویندوز فون و مربعهای رنگارنگش از راه برسند، ویندوز موبایل که نمونهی بسیار نزدیکی به ویندوز کامپیوترها بود در بازار نوظهور تلفنهای هوشمند محبوبیت بسیاری داشت و موتورولا Qیکی از گوشیهایی بود که مایکروسافت خیلی به آن افتخار میکرد.
۴ – Nokia N95 (2006)
یک پلتفرم و یک کمپانی در این سال حکمران بلامنازع دنیای تلفنهای هوشمند بود، نوکیا . این کمپانی فنلاندی که در آن زمان از آیندهی غمانگیز ویندوز فون بیخبر بود، نوکیا N95 را در سال ۲۰۰۶ به عنوان یک محصول بینظیر معرفی کرد. امروز با این که نزدیک به ده سال از آن زمان گذشته، هنوز هم تجربهی عالی دوربین آن و تصویری که N95 – پیشرفتهترین گوشی سیمبین آن زمان – ترسیم کرد را به خاطر داریم.
۵ – Nokia 6300 (2005)
گوشی ۶۳۰۰ نوکیا یک گوشی مردمی بود اما با این حال طراحی هوشمندانهاش که در تمام جهان دارای محبوبیت بود آن را از دیگر گوشیها متمایز میکرد. خصوصیاتی مانند طراحی کلاسیک، بدنهی با کیفیت و کیبرد راحت، این گوشی را به یکی از محبوبترین دستگاههای مقرون به صرفهی دوران خود تبدیل کرد.
۶ – Sony Ericsson K750 (2005)
اوایل سال ۲۰۱۲ سونی اریکسون به فعالیت خود به عنوان یک کمپانی دوجانبه حاصل همکاری سونی ژاپنی و اریکسون سوئدی پایان داد؛ اما پیش از آن این کمپانی به خاطر مهارت خود در ساخت دوربین مشهور بود. K750 احتمالاً یکی از شناخته شدهترین گوشیهای این مجموعه در عصر طلایی سونی اریکسون بود.
۷ – Motorola RAZR V3 (2004)
اگر آیفون را نقطهی اوج موفقیت تلفنهای هوشمند در نظر بگیریم، در دوران قرون وسطای گوشیهای معمولی گوشیای به بازار آمد که زیبایی و کاربردی بودن را با هم داشت: RAZR. این گوشی موتورولا که در سال ۲۰۰۴ پرفروشترین گوشی این برند هم بود، خیلی سریع طرفداران زیادی پیدا کرد و طولی نکشید که همه با استیل جیمز باندی تلفنهایشان را جواب میدادند!
۸ – Sony Ericsson P910 (2004)
به نظر میرسد فبلتهای امروزی تا حدی نقش سری Communicator را بر عهده گرفته باشند: گوشیهایی بزرگ و بسیار قوی با خصوصیاتی در حد اعلا که به سایز هم اهمیت چندانی نمیدهند. گوشی P910 سونی اریکسون هم دارای همین خصوصیات بود، بخش سختافزاری پیشرفته و صفحهای داشت که برای دوران خودش غولپیکر بود.
۹ – Nokia 3310 (2004)
واقعاً نمیتوانیم دربارهی گوشیهای هوشمند قبل از آیفون حرف بزنیم و یادی از نوکیا ۳۳۱۰ نکنیم. این آجر پلاستیکیِ نشکن، افسانههایی باورنکردنی دارد و میتوانید با آن Snake هم بازی کنید!
۱۰ – Nokia E51 (2007)
گوشیهای سری E نوکیا برای افراد تجارت پیشه، کلاس جداگانهای از تلفنهای همراه بود: تجار به دوربین احتیاج ندارند، ولی مدل گوشیهایشان میبایست به روز باشد. نوکیا E51 تلفن همراهی باریک و خوشدست بود که با جایگاه اجتماعی تاجر مأبانه سازگاری داشت. گوشی خوبی هم بود!

