آبنبات چوبی ۵.۰ که کمی پیشتر توسط گوگل منتشر شد، یازدهمین نسخهی Android است که برای نخستین بار با دستگاههای نکسوس ۶ رونمایی شد. اما وضع همیشه اینطور نبوده و اندرویدها همیشه با نکسوسها معرفی نمیشدند، چرا که اندروید اولیه، ماهها پیش از معرفی اولین نکسوس به وجود آمده بود. شکی نیست که آبنبات چوبی یکی از مهمترین محصولات Android است و انتشار آن بهانهی خوبیست برای اینکه نگاهی بیندازیم به دستگاههایی که Android امروزی را شکل دادهاند. با ما همراه شوید تا با هم خاطرات اندرویدیمان را مرور کنیم.
T-Mobile G1 / HTC Dream (Android1.0)
T-Mobile G1 که به نام HTC Dream هم شناخته میشود، اولین دستگاه اندرویدی بود که در سطح تجاری در جهان به فروش رسید. این گوشی در اکتبر ۲۰۰۸ نخست در امریکا و در ماههای بعد از آن در دیگر نقاط جهان به بازار آمد که در مقایسه با تعداد کاربران امروزی اندروید، تنها تعداد کمی از افراد G1 / Dream را خریدند. اما با این حال این گوشی، در زمان خود – که سیمبین هنوز حکمران بلامنازع دنیای گوشیها بود و دومین مدل آیفون (و اولین گوشی با قابلیت ۳G) تازه به بازار آمده بود – گوشی خیلی خوبی به شمار میآمد. اندروید G1 بر خلاف نسخههای بعدی اسم شیرینیجات نداشت و فقط به نام ۰.۱ شناخته میشد. این گوشی هوشمند طراحی متفاوت و کیبرد کشویی QWERTY با صفحه نمایش ۳.۲ اینچی (۳۲۰x480 پیکسل) داشت و دکمههایی هم در قسمت پایین آن جای گرفته بودند.
HTC Magic / T-Mobile MyTouch 3G (Android 1.5 Cupcake)
در سال ۲۰۰۹ نه فقط اندروید ۱.۵ بلکه دستگاه جدیدی هم برای استفادهی آن به بازار آمد: HTC Magic / T-Mobile MyTouch 3G. مجیک که آوریل ۲۰۰۹، در اروپا، سپس در ماه مه در آسیا و بعد از آن در جولای در آمریکا وارد بازار شد، اولین گوشی هوشمندی بود که صفحه نمایش تمام لمسی داشت، کیبرد QWERTY را حذف کرده بود اما کلیدهای پایین صفحه و صفحهی ۳.۲ اینچی HVGA را همچنان حفظ کرد.
Motorola Devour (Android 1.6 Donut)
به روزرسانی اندروید دونات تا حدی عجیب بود چرا که به سرعت تحت تاثیر اندروید اکلیر قرار گرفت، به همین دلیل هم تعداد دستگاههایی که به صورت آکبند دارای اندروید دونات بودند بسیار کم بود. اولین دستگاهی که از اندروید دونات استفاده میکرد، Motorola Devour بود، این گوشی دارای کیبرد QWERTY کشویی بود و در سه ماه نخست ۲۰۱۰ توسط ورایزون روانهی بازار شد.
Motorola Droid / Milestone (Android 2.0 Éclair)
اولین دستگاهی که با اندروید ۱.۶ دونات کار کند در سال ۲۰۱۰ به بازار آمد، اما دستگاهی با اندروید ۲.۰ اکلیر پیش از آن روانهی بازار شده بود: نخستین Motorola Droid که در نوامبر ۲۰۰۹ توسط ورایزون در آمریکا و در دیگر کشورها به نام Motorola Milestone وارد بازار شد. ورایزون و موتورولا این گوشی را به عنوان جایگزینی برای آیفون وارد بازار کرده و برای تبلیغ آن از ایدهی «دروید میتواند» استفاده کردند که بر قابلیتهایی تمرکز داشت که آیفون فاقد آنها بود. Droid / Milestone با صفحهی ۳.۷ اینچی (۴۸۰x854 پیکسلی) و کیبرد QWERTY کشویی، در زمان خود گوشی هوشمند نسبتاً بزرگی بود.
Motorola Droid 2 (Android 2.2 Froyo)
Droid 2 در سال ۲۰۱۰ به عنوان جایگزین موتورولا دروید اصلی به بازار آمد و نخستین گوشی بود که اندروید فرویو از ابتدا روی آن نصب شده بود. پیش از این که Droid 2 وارد بازار آمریکا شود، گوگل Nexus One را معرفی کرده بود (گرچه نکسوس وان با اندروید ۲.۱ اکلیر کار میکرد)
Google Nexus S (Android 2.3 Gingerbread)
گوگل در اواخر سال ۲۰۱۰ (دسامبر)، نکسوس اس را که ساخت سامسونگ بود روانهی بازار کرد این گوشی نه تنها نخستین گوشی دارای اندروید ۲.۳ Gingerbread، بلکه نخستین همکاری گوگل با سامسونگ نیز بود که بر اساس Samsung Galaxy S اصلی ساخته شده بود.
Motorola Xoom (Android 3.x Honeycomb)
با قطعیت میتوانیم بگوییم که Android Honeycomb پروژهای بود که شکست خورد چرا که گوگل آن را به عنوان نسخهی مخصوص تبلت اندروید منتشر کرده بود (فوریه ۲۰۱۱). Honeycomb با تبلت Motorola Xoom رونمایی شد که مورد استقبال خریداران قرار گرفته و خوشبختانه خیلی زود جای خود را به Ice Cream Sandwich داد.
Galaxy Nexus (Android 4.0 Ice Cream Sandwich)
Galaxy Nexus که جایگزین نکسوس اس شده بود، دومین دستگاهی بود که به سفارش گوگل توسط سامسونگ ساخته شد و اولین گوشی سری نکسوسها بود که صفحه نمایش ۷۲۰x1280 پیکسلی داشت (۴.۷ اینچ، SUPER AMOLED). این گوشی که در نوامبر ۲۰۱۱ به بازار آمد، مسلماً نخستین دستگاهی هم بود که با Android Ice Cream Sandwich کار میکرد.
Google Nexus 7 (Android 4.1 Jelly Bean)
گوگل بعد از ICS خیلی تلاش کرد که تجربهی استفاده از اندروید را – هم برای گوشیها و هم برای تبلتها – بهبود دهد و به این ترتیب اندروید ۴.۱ جلیبین که با Google Nexus 7 ساخت Asus (نخستین تبلت سری نکسوس) رونمایی شد، به وجود آمد. نکسوس ۷ که از جولای ۲۰۱۲ به بازار آمد، دستگاهی مقرون به صرفه بود (قیمت آن از ۱۹۹ دلار آغاز میشد) و در عین حال ویژگیهایی مانند صفحه نمایش IPS 800×1280 پیکسلی و پردازشگر چهار هستهای Nvidia Tegra 3 داشت.
Google Nexus 5 (Android 4.4 KitKat)
نکسوس ۵ در پایان نوامبر ۲۰۱۳ رونمایی شد و دومین گوشی هوشمند نکسوس بعد از نکسوس ۴ (که در نوامبر ۲۰۱۲ با اندروید ۴.۱ جلیبین به بازار آمد) بود که توسط الجی ساخته شد. گوگل نکسوس ۵ هم مانند نکسوس ۷ و نکسوس ۴ یک گوشی پیشرفته با قیمتی مقرون به صرفه، اما انتخاب خوبی برای کسانی است که به یک دستگاه پرسرعت احتیاج دارند.
Google Nexus 6, Google Nexus 9 (Android 5.0 Lollipop)
و بالاخره به اکتبر ۲۰۱۴ میرسیم که اندروید لالیپاپ ۵.۰ معرفی شده، گرچه فعلاً تنها برای نکسوس ۵ و نکسوس ۷ قابل استفاده است. اولین دستگاههایی که اندروید لالیپاپ را از ابتدا داشته باشند تبلت نکسوس ۹ ساخت HTC و گوشی هوشمند نکسوس ۶ ساخت موتورولا هستند. این دستگاهها هر دو دارای ویژگیهای پیشرفته هستند و این بار گوگل برای آن ها قیمتهایی بالایی در نظر گرفته است: نکسوس ۶ بین ۶۴۹ تا ۶۹۹ دلار و نکسوس ۹ بین ۳۹۹ تا ۴۷۹ دلار. هر دو این گوشیها سوم نوامبر به بازار آمدند.

