آنچه باید درباره‌ی خطرات استفاده از اجاق مایکروویو بدانیم



کم‌کم وقت آن رسیده که به سوءتفاهم‌هایی که در مورد خطرات اجاق‌های مایکروویو وجود دارد پایان دهیم: این دستگاه‌ها نه تنها کاملاً ایمن هستند بلکه یکی از بهترین راه‌ها برای حفظ مواد مغذی موجود در غذاها در حین طبخ نیز به شمار می‌روند؛ با این وجود بسیاری از افراد هنوز هم در مورد خطرات و اثرات استفاده از این دستگاه‌ها نگران‌اند. دانستن نکات زیر می‌تواند به رفع این نگرانی‌ها کمک کند:

اجاق مایکروویو موجب از بین رفتن مواد مغذی نمی‌شود. مسلماً همه‌ی شیوه‌های آشپزی مقادیری از مواد مغذی موجود در خوراکی‌ها را از بین می‌برند، بخشی از این مواد نیز به آبی که غذا در حال پخته شدن در آن است وارد می‌شود و به طور کلی هر چه دما و مدت زمان پخت غذا بیشتر باشد، مقدار مواد مغذی از دست رفته بیشتر خواهد بود. اما اجاق‌های مایکروویو در مقایسه با دیگر شیوه‌های آشپزی مانند جوشاندن، غذا را با حرارت کمتر، مدت کوتاه‌تر و با استفاده از آب کمتری می‌پزند و به این ترتیب مقدار بیشتری از مواد مغذی موجود در خوراکی‌ها را حفظ می‌کنند.

اجاق مایکروویو تشعشعات مضر ساطع نمی‌کند. شکی در این نیست که این دستگاه‌ها با استفاده از امواج کار می‌کنند اما تمامی انواع امواج ساطع شده برای انسان‌ها مضر نیستند. پرتوهای دارای بسامد بالا مانند اشعه‌ی ایکس و امواج گاما می‌توانند با تغییر و تخریب دی.ان.ای انسان‌ها موجب سرطان شوند اما امواج به کار رفته در مایکروویوها فاقد قدرت کافی برای ایجاد چنین تغییراتی هستند و تنها می‌توانند با سرعت بخشیدن به حرکت ملکول‌های آب موجود در غذا موجب ایجاد گرما و پخته شدن آن شوند. اما اگر هنوز هم نگران هستید می‌توانید بعد از روشن کردن دستگاه حدود نیم متر از آن فاصله بگیرید چرا که در این فاصله (در صورت سالم بودن درب دستگاه) قدرت امواج ساطع شده تا یک صدم کاهش خواهد یافت.

۱۰really.xlarge1

اجاق مایکروویو موجب مسموم شدن غذا نمی‌شود. هر روز داستان‌های عجیب و غریبی درباره‌ی این که اجاق‌های مایکروویو می‌توانند موجب ایجاد تغییرات شیمیایی در پروتئین‌های موجود در غذاها شده و سلامتی‌مان را به خطر اندازند می‌شنویم. اما محققین و مسئولین برآورد ایمنی این دستگاه‌ها می‌گویند هیچ شواهد قابل قبولی برای اثبات این نظریه وجود ندارد: «تمام شیوه‌های گرما دادن ممکن است موجب تشکیل مواد سمی شوند و مایکروویو هم تنها یکی از شیوه‌های گرما دادن است». از سوی دیگر طرز کار این اجاق‌ها به صورتی است که معمولاً از سوختن غذا جلوگیری می‌کند و از آنجایی که سوختن یکی از اصلی‌ترین راه‌های ایجاد ترکیبات سمی است برخلاف آن‌چه تصور می‌شود مایکروویو یکی از سالم‌ترین و ایمن‌ترین راه‌های گرم کردن و پختن غذاست.

به ظرفی که در اجاق مایکروویو می‌گذارید توجه کنید. ظرف‌های شیشه‌ای یا سرامیکی بهترین انواع ظرف برای اجاق‌های مایکروویو هستند، ظرف‌های یک‌بار مصرف ساخته شده از الیاف ارگانیک نیز ایمن هستند؛ اما گذاشتن غذایی که در روزنامه یا پاکت‌های قهوه‌ای رنگ قرار دارد داخل مایکروویو خطر آتش گرفتن را در پی دارد. ظرف‌های پلاستیکی نیز ممکن است ذوب شوند، بسوزند یا از راه‌های دیگر موجب وارد شدن مواد مضر به غذا شوند. ظرف‌های فلزی با بازتاب دادن امواج، غذا را نیم‌پخته باقی می‌گذارند و فویل‌های آلومینیومی یا ظروفی که دارای لبه‌های طلایی هستند نیز جرقه زده و خطر آتش‌سوزی دارند.


 

(5)(0)