آیپد پرو تبلتی است که به گفته شرکت سازنده خود یعنی اپل، از ۸۰ درصد کامپیوترهای قابل حملی که در یک سال گذشته تولیدشده پرقدرتتر است. تراشه A9X که قلب تپندهی این تبلت است، از پردازندههای کامپیوترهای رومیزی همرده خود (دو هستهای ها) حدوداً ۱.۵ برابر سریعتر و از پردازنده نسل قبلی این شرکت (A8X) که در آیپد ایر ۲ استفاده شد هم دو برابر پرقدرت تر است، این در حالی است که تبلت در هر بار شارژ شدن قادر است تا ۱۰ ساعت بهطور مداوم کار کند. اما راز قدرت بالای پردازنده این تبلت که هم نسل با پردازنده آیفون ۶ اس و آیفون ۶ اس پلاس امسال است در چیست؟
تحول قدرت پردازنده همه ی آیپدهای اپل در یک نگاه
متخصصان سیلیکونی شرکت Chipworks ، تراشه این تبلت را به زیر اشعه ایکس بردهاند تا به جزییات بیشتری از آن دست پیدا کنند و در نگاه اول عجیبترین چیزی که در این تصویر پیداشده، ۱۲ خوشهای بودن GPU یا بخش پردازش گرافیکی این پردازنده است. باوجوداینکه تعداد هستههای A9X مشابه با پردازنده A9 (آیفون ۶ اس و آیفون ۶ اس پلاس) است، اما ۱۲ خوشهای شدن پردازنده گرافیکی آن باعث شده تا قدرت پردازش گرافیکی دو برابر بیشتری از آیفون های امسال داشته باشد (تعداد خوشههای A9 شش عدد است).
تصویر تهیهشده به کمک اشعه ایکس از تراشه سیستم روی یک چیپ پردازنده A9X
مربع آبی رنگ CPU و مربعهای بنفش GPU ها هستند
اپل برای تهیهی خوشههای GPU این پردازنده، با شرکت Imagination Technologies همکاری کرده است. پردازندههای گرافیکی سری ۷XT این شرکت به تعداد خوشههای ۲ ، ۴ ، ۶ ، ۸ و ۱۲ تایی مجهز هستند و گویا اپل خودش دستبهکار شده و با تلفیق کردن دو خوشه در کنار هم، شش بخش دو تایی برای این قسمت در نظر گرفته تا قدرت محاسبه دو برابر بیشتری داشته باشد. A9X درمجموع حدوداً ۴۰ درصد بزرگتر از A9 است که این فضای بیشتر، باعث شده تا اپل شرایط سختافزاری دو برابر نمودن قدرت پردازنده گرافیکی این تبلت را در اختیار داشته باشد.
Chipworks در ادامه تأیید کرده که پردازنده این تبلت توسط TMSC ساختهشده اما مشخص نیست که سازنده دیگری هم در تأمین مدار تراشه آیپد ایر با اپل همکاری کرده است یا خیر. اپل برای تأمین پردازندههای A9 آیفونهای امسال، بهطور مشترک از محصولات سامسونگ و TSMC استفاده کرد.
نکته قابلتوجه دیگری که از بررسی دقیق پردازنده A9X بهدستآمده این است که برخلاف A9 که از کش لایهی سوم برای انجام کارهای پردازشی خود بهره میبرد، در قالب A9X از این کش استفادهنشده است و علت اصلی کنار گذاشته شدن آن احتمالاً افزایش پهنای باند مموری در این پردازنده است که بازهم دو برابر بیشتر از A9 در نظر گرفتهشده است. یکی دیگر از دلایل کنار گذاشته شدن این حافظه ۸ مگابایتی ممکن است بهصرفه نبودن آن برای اپل و شاید کمرنگتر شدن تأثیر آن به دلیل استفاده از این چیدمان مخصوص در A9X است. احتمالاً میزانی که این کش به بهبود عملکرد آیپد پرو اضافه میکرده، در مقایسه با هزینهاش، برای اپل توجیه اقتصادی چندانی نداشته است.
مقایسه تعداد هستههای پردازنده آیپد پرو نسبت به آیپد ایر ۲ هم میتواند کمی ناامیدکننده باشد چراکه A8X مجهز به ۳ هسته بود درحالیکه آیپد پرو دو هستهای است. اما واقعیت این است که ۲ برابر قویتر بودن آیپد پرو نسبت به آیپد ایر ۲ به دلیل معماری پیشرفتهتر پردازنده A9X و فرکانس پردازش بالاتر آن است، که درنتیجه منجر به بهینهتر شدن مصرف انرژی این غول ۱۲.۹ اینچی شده است.
A9X درمجموع ابعادی ۱۴۷ میلیمتری مربعی را در داخل این تبلت به خود اختصاص داده تا دومین تراشهی بزرگی باشد که اپل طراحی کرده است. عنوان بزرگترین پردازنده این شرکت را A5X با ابعاد ۱۶۵ میلیمتر مربعی که اولین بار در آیپد رتینا مورداستفاده قرار گرفت به خود اختصاص داده است. A5X کمی بعد کنار گذاشته شد و از A6X که بسیار کوچکتر بود در نسل چهارم آیپدها استفاده شد. A9X همچنین از تازهترین پردازنده ۴ هستهای اینتل بانام Skylake که ۱۴ نانومتری بوده و ابعاد ۱۲۲ میلیمتر مربعی دارد هم بزرگتر است. همچنین A9X از ۴ گیگابایت رم که دو برابر آیفون های ۶ اس و آیپد ایر ۲ است بهره میبرد.

